četvrtak, 14. srpnja 2011.

SS Oria - tragedična pogibija preko 4000 ljudi


SS Oria
SS Oria je bio norveški parobrod, koji je potonuo 12. veljače 1944 odnijevši sa sobom živote oko 4000 talijanskih ratnih zarobljenika. Ovaj događaj spada u jednu od najvećih pomorskih katastrofa, a predstavlja i najveći gubitak života u Sredozemlju uzrokovan potapanjem jednog broda.

Oria je sagrađena 1920. Tonaže 2.127, te je bila vlasništvo norveške tvrtke Fearnley Eger iz Osla. Početkom Drugog svjetskog rata, u sklopu konvoja bila je poslana u Sjevernu Afriku, te je usidrena u Kazablanci u lipanju 1940., nedugo nakon njemačke okupacije Norveške. Godinu dana kasnije brod je pripao Vichyevskoj francuskoj, kad je preimenovan u Sainte Julienne, te se koristila na Mediteranu. U studenom 1942. je službeno vraćena njenom bivšem vlasniku kad joj je i vraćeno staro ime Oria, ali ubrzo nakon toga je dodijeljena njemačkoj tvrtci Mittelmeer Reederei GmbH iz Hamburga.



U jesen 1943, nakon kapitulacije Italije i predaje talijanskih trupa u Grčkoj Nijemcima, Nijemci su morali prevesti nekoliko desetaka tisuća talijanskih zatvorenika morskim putem. Za te transvere su najčešće koristili stare i nekorisne brodove, naguravajući zatvorenike u trup broda bez poštivanja ikakvih mjera sigurnosti. Nekoliko je brodova na tom putu potonuo zbog savezničkih napada ili slučajno, uzrokujući smrt tisuća zatvorenika.
Oria je bio jedan od brodova korištenih za prijevoz talijanskih zarobljenika. Dana 11. veljače 1944 isplovio iz Rhodosa izravno za Pirej , prevozeći 4046 talijanskih zatvorenika (43 časnika, 118 dočasnika i vojnika 3885), njih je osiguravalo ukupno 90 Nijemaca. Sljedećeg dana brod je uhvatilo olujno nevrijeme strane te je potonuo na rtu Sounion. Jedan je tegljač sljedećeg dana uspio spasiti samo 21 Talijana, te šest Nijemaca. Svi ostali su poginuli. Prema procjeni tog je dana ukupno 4.074 ljudi izgubilo živote.

Nema komentara: