četvrtak, 18. kolovoza 2011.

Religija



Izraz religija vodi porijeklo od latinskog religare - povezati, svezati. Odnosno, smatra se da religija predstavlja duhovnu povezanost jedne zajednice ljudi i nekog "natprirodnog" bića, koje se označava kao sveto. Za religiju je karakteristično da čovek pomoću molitve i magijske radnje traži pomoć i blagostanje, a zauzvrat on svojim bogovima prinosi razne žrtve. U stvari religija predstavlja vjerovanje u postojanje moćne sile koja vlada sudbinom čovjeka i prirodom, a čovek se toj sili obraća preko molitve i prinošenja žrtvi. Svaku religiju vezujemo za čvrsto povezan sistem vjerovanja i običaja koji se odnose na svete stvari.

Podela religije:

I prema Hegelu religije se dijele na:

-magiju -naturizam -monoteizam

-totemizam -animizam

-fetišizam -politeizam

II podjela prema Frejzeru:

-magija

-elementarni oblici religioznosti (totemizam,fetišizam,naturizam,

animizam,politeizam)

-monoteističke religije

Monoteističke religije predstavljaju vjerovanje u jednog boga. Nazivaju se i "otkrivene religije" jer su ih utemeljili proroci kojima se "otkrio", "pokazao" bog tj. rekao im svoju istinu. Nazivaju se i soterološke (soter - spasilac, izbavitelj naroda) jer se vjeruje u iskupljenje i spasenje na nekom "drugom svijetu".

Zajedničko za monoteističke religije je i to što uče o postojanju "kraja svijeta", pa ih nazivamo i eshatološke (eshaton - [grčki], ono krajnje).

Dijele se na:

-Kršćanstvo

-Budizam

-Judaizam

-Islam

Nema komentara: